Taal

Wat zijn vergelijkingen?

Vergelijkingen
Zo trots als een pauw. Vergelijkingen. Zo groen als gras.
Zo trots als een pauw.
Zo gek als een deur.
Zo trots als een pauw. Vergelijkingen.
Zo groen als gras.
Zo trots als een pauw.
Zo gek als een deur.

De zinnen uit het voorbeeld zijn veel voorkomende vergelijkingen.


Een vergelijking is een vorm van beeldspraak. Beeldspraak is figuurlijke taal; als we denken aan iets, dan komen daarbij vaak andere dingen in je gedachten. Bij het woord 'trots' heeft men het beeld gehad van een pauw. Een pauw is een trots dier, dat in een trotse houding rondloopt. Vanuit dat beeld is de vergelijking ontstaan "zo trots als een pauw". 


Bij vergelijkingen, vergelijk je een onderwerp met iets anders. Hierbij gaat het om een overeenkomst tussen beide dingen. 
 

Voorbeeld

 

Hij ging er als een haas vandoor.

 

Hij ging er als een haas vandoor.


In het bovenstaande voorbeeld gaat de vergelijking over een jongen die er vandoor ging. Hij ging als een haas. Een haas is een erg snel dier. De overeenkomst is dat hij er net zo snel vandoor ging als een haas. Hij ging er dus erg snel vandoor.


Het leuke van vergelijkingen is dat je er in gedachten vaak een voorstelling van maakt. Je ziet iemand in gedachten trots rondlopen als een pauw of er zo snel vandoor gaan als een haas. Door zo'n voorstelling in gedachten is de betekenis van een vergelijking vaak niet meer zo lastig. 

 

Wil je meer weten over vergelijkingen en hun betekenis? Lees dan de volgende artikelen door.